De eerste rijles is erg intimiderend, zeker als je nog nooit achter het stuur hebt gezeten. Wat kan je verwachten?

Ik ben Vincent van VideoRijles.nl. De eerste rijles komt eraan, maar je hebt waarschijnlijk geen idee wat je kan verwachten. Gelukkig heb ik alles dat je moet weten op een rijtje gezet en heb ik aan het einde van de video verschillende tips die jou gaan helpen om de eerste rijles door te komen.

Wat kan je verwachten bij de eerste rijles?

Zeker als je nog niet eerder achter het stuur hebt gezeten, weet je waarschijnlijk niet wat je kan verwachten bij de eerste rijles. Maar het valt eigenlijk altijd enorm mee.

De instructeur houdt een praatje, je krijgt wat instructies en dan ga je een klein stukje rijden of ga je op een leeg terrein koppelen en schakelen oefenen. Geen gekke dingen dus.

Als iets fout gaat…

Maar misschien ben je bang dat je vol tegen een gevel aanrijdt. Hier hoef je echt niet bang voor te zijn. De instructeur kan namelijk op elk moment ingrijpen. Jij hebt een set pedalen, maar de instructeur ook.

Moet er opeens geremd worden, dan doet de instructeur dit. Je hoeft dus nergens bang voor te zijn.

Mocht er wel een ongeluk gebeuren om een of andere reden, dan is vrijwel elke rijschool verzekerd. Maar er zijn ook steeds meer rijscholen die de cursist een contract laten ondertekenen waarin de cursist opdraait voor eventuele schade.

Onderteken dit dus niet en bekijk eerst de voorwaarden van de rijschool waarbij je gaat lessen.

Op welke locatie begin je?

Veel cursisten denken dat er bij elke rijles begonnen wordt bij de rijschool. Hoewel dit zeker een optie is, gebeurd dit vrijwel nooit. Je wordt namelijk opgehaald en afgezet waar jij wilt in de directe omgeving. Niet 100 kilometer verder, want het is natuurlijk geen taxiservice.

Wil jij na school gaan lessen? Dan kan je bij school worden opgehaald. Afzetten kan weer bij school of bij jou thuis. Super handig!

Sneller slagen

Sneller slagen!

Download gratis dit ebook met 9 praktische tips. Maak niet dezelfde fouten als andere cursisten en haal je rijbewijs veel sneller. Met deze tips wordt je binnen no-time een pro achter het stuur!

Veiligheidsinstructies + auto afstellen

Eerder noemde ik al het praatje van de instructeur. De instructeur vertelt over de auto, wat de veiligheidsinstructies zijn en wat je moet doen bij elke rijles, zoals gordel omdoen en de spiegels afstellen.

In het begin lijkt het veel informatie, maar als je dit vaker doet gaat het steeds beter, totdat het helemaal natuurlijk is voor je.

Besturing van de auto

Wees niet bang dat je de besturing nog niet doorhebt. De instructeur zal voornamelijk het koppelen en schakelen doen, waardoor jij je alleen hoeft te focussen op koppeling op laten komen, gas geven en remmen. En sturen natuurlijk ook.

Gelijk de snelweg op?

Aangezien je de besturing van de auto niet in de eerste 5 minuten onder de knie hebt, hoef je niet bang te zijn om in de eerste rijles op de snelweg te rijden. Dit gebeurt pas enkele lessen later, als je de besturing van de auto onder controle hebt.

Zelfs als je de snelweg op gaat, hoef je nergens bang voor te zijn. Ook dit is iets waar je simpelweg aan moet wennen. Goed om je heen kijken, zorgen dat je op dezelfde snelheid zit als andere weggebruikers en pas handelen als je zeker bent van je zaak. Als je hier aan houdt, dan komt het goed.

rijangst
mockup premium

Tot €950 besparen op je rijbewijs?

Met VideoRijles.nl Premium ben jij voorbereid op het praktijkexamen
en haal jij het maximale uit ELKE rijles.

Angst voor rijden?

Autorijden kan erg intimiderend lijken. Maar des te meer je weet van wat autorijden nou eigenlijk inhoudt, des te minder intimiderend het is.

Autorijden is een serie handelingen. Dus koppeling op laten komen, gas indrukken, kijken, schakelen en sturen. Veel meer is het niet.

Veel klanten van VideoRijles.nl hebben aangegeven rijangst te hebben voorafgaand aan de eerste rijles. Maar omdat ze het Videopakket Praktijk hebben aangeschaft, wisten ze precies wat ze konden verwachten en wisten ze stap voor stap wat ze moesten doen. Hierdoor zaten ze met veel meer vertrouwen achter het stuur, gingen de lessen beter en slaagden ze sneller. Voor meer informatie, klik hier.

Kleding tijdens het rijden

Het lijkt voor de hand liggend, maar trek kleding aan waar jij je goed in voelt, goed in kan bewegen en die niet in de weg gaan zitten.

Hetzelfde geldt voor je schoenen. Geen grote hakken of schoenen die uit kunnen vallen, sneakers zijn prima. Slippers zijn verboden om aan te hebben als je aan het sturen bent, aangezien deze af kunnen glijden en de pedalen kunnen blokkeren.

Voortgangskaart

Vrijwel alle rijscholen hanteren een voortgangskaart voor elke cursist. Dit kan een fysieke kaart zijn maar ook digitaal. In deze kaart wordt bijgehouden wat de voortgang is van elke cursist.

Dus daar staat in welke bijzondere manoeuvres je al hebt gedaan, of je de autobesturing onder controle hebt en al het overige dat je leert tijdens de rijlessen.

Op deze manier kan precies worden bijgehouden hoe jij vordert en wat je nog moet doen. Dan weet je dus ook wanneer je ongeveer klaar bent om het praktijkexamen af te leggen.

youtube banner

Abonneer op YouTube

Abonneer je op het VideoRijles.nl YouTube kanaal!

Proefles? Rijlesindicatie

Tijdens de proefles of de eerste rijles is alles waarschijnlijk nieuw voor je. Sommige cursisten voelen zich direct thuis achter het stuur, maar voor de meeste is het een flink leerproces.

Na afloop van de eerste les of proefles wordt een indicatie gegeven hoeveel rijlessen er ongeveer nodig zullen zijn voordat iemand kan afrijden.

Het gemiddelde aantal rijlessen in Nederland ligt rond de 40, dus wees niet ontmoedigd als je meer dan 20 rijlessen nodig hebt.

Tips voor eerste rijles

Los van alles wat ik net heb genoemd, heb ik ook nog waardevolle losse tips voor je.

Fouten maken mag. Het doel van rijles is om te leren en het zou echt bizar zijn als alles in 1 keer goed gaat. Maak fouten, leer ervan en doe het de volgende keer beter. Zo leer je het beste.

Wees rustig en kalm als je achter het stuur zit. Door rustig te blijven houdt je het meeste overzicht en kan je de beste beslissingen maken. Als je merkt dat je in paniek raakt, geef dit aan bij de instructeur zodat hij maatregelen kan nemen voor jullie veiligheid.

Neem vooraf een goed en gezond ontbijt. Ik raad dit telkens aan omdat het erg belangrijk is en een enorme impact kan hebben op de rijles. Havermout met banaan doet het erg goed.

Kijk goed om je heen, zowel als je achter het stuur zit, maar ook als je meerijdt. Door steeds mee te kijken zie je hoe andere bestuurders handelen en hier kan jij veel van leren. Ogen open houden dus!

Luister naar de instructeur. Tijdens het rijden geeft de rijinstructeur veel tips en instructies. Luister goed en volg deze op. Sommige lijken gek, maar door het te doen merk je waarom de instructeur de tip gaf.

Niet alleen luisteren is belangrijk, maar ook vragen. Is iets niet duidelijk of weet je niet waarom je iets moet doen? Gewoon vragen.

Hier leer jij meer van dan wanneer je alleen doet wat er wordt gezegd zonder dat je snapt waarom iets gebeurt.

Nu weet jij hoe je de eerste rijles moet overleven. Als je het waardevol vond, laat dan een comment achter en like de video.

Heb je vragen of heb je een idee voor een video? Stuur een bericht en wie weet zie je jouw idee als video.

Wil je sneller het rijbewijs halen? Check de andere video’s van dit Youtube kanaal en volg ons op social media. Tot de volgende video en blog! 

rijles calculator hoeveel rijlessen gemiddeld nodig

Rijles Calculator

Wil je binnen no-time de meest eerlijke indicatie krijgen voor het aantal rijlessen dat je gemiddeld nodig zult hebben om te slagen voor je rijbewijs?